Så tar du bättre mobilbilder

Vi blir ju alla fotografer med våra mobiler. Mer eller mindre alla har ju mobiler och de flesta mobiler har kameror. Så vi tar ju många mobilbilder, men hur bra blir de? Här kommer några tips på hur du kan förbättra dina bilder:

Tänk på blixten

Det blir lätt väldigt "platta" bilder när man använder blixt. Så sa en professionell fotograf en gång till mig. Och han har ju rätt. Med blixt uteblir djupet i bilden då blixten enbart når de objekt som är närmast blixten, det vill säga i förgrunden. Ska du dessutom fota något i ett landskap, är blixten mer eller mindre värdelös.

Tänk på både bakgrund och förgrund

Ofta när man tar bilder på vackra landskap, blir de sällan just så där snygga som när man själv är på plats. Det är för att kameraögat inte kan ta in bredden och djupet i det landskap som du vill fota. Ett bra knep är då att fota något som finns i förgrunden och låta det vackra landskapet bli en vacker fond.

Ta många bilder

Den vane fotografen vet att om man tar många bilder, är möjligheten större att du får en bra bild, framför allt om det handlar om ett objekt som rör sig, barn, eller söta hundvalpar, till exempel. Idag med de digitala bilderna kostar det ju inget att rata mer än hälften. De är bara ett knapptryck bort.

Porträttbilder är svåra

Till sist kommer vi till att ta fina porträttbilder, vilket är ganska svårt. Dels för att den du ska ta bilder av, ska ha en bra min i ansiktet, om du tar närbilder. Det ska vara lagom ljus på den, det behöver ha en bra vinkel på personen som du tar bild av. Därför kan det vara bra att fotografen är rörlig. Gå runt den du ska fota. Prova olika vinklar, uppifrån? Från sidan? Rakt framifrån? Har du ett tålmodigt objekt, kan du lära dig mycket av att fota denne. Lycka till!

11 Nov 2019