Tips när du ska byta tak

tak med solcell

Det här med att byta tak, det brukar kosta en del pengar. Det är ett resultat man även vill ska hålla länge. Denna investering både syns och märks, så det gäller att tänka till lite innan du gör det. Här kommer ett gäng med tips för vad du ska fundera på när det kommer till takbyte och takrenovering.

Byt taket i rätt tid

Har du ett äldre tak, men det håller tätt samt att det inte finns några större skavanker, så behöver du inte byta det. Det kanske bara behöver lite extra underhåll. Är det dock så att ditt tak börjar läcka, så kan det vara bra att byta. Så se till att gå igenom ditt tak, minst två gånger per år, så du upptäcker sådana saker.

Håll koll på kostnaden

Det kan kosta en del att byta hela taket. Det kan även skena iväg i pengar, om man inte sätter en budget och planerar bytet noga. Det är bra att fundera även på om du ska göra det på egen hand, eller ta in en entreprenör. Är du händig är det klart det kanske kan gå bra, men många gånger måste man vara två samt att man ska ha säkerhetsanordningar så att jobbet kan göras säkert.

Det kan vara bra att anlita en takläggare. På takläggare-stockholm.se finns det flera duktiga sådana. Det är ju även så att du har möjlighet till ROT-avdrag. Det finns även Takläggare Nykvarn, rekommenderad takläggning & takrenovering som du kan anlita. Se till att in flera offerter från flera olika.

Få bra garantitid på takomläggningen

Många takläggare lämnar en tioårig garantitid för sitt arbete och materialet. Dock är det inte alla som gör det. Så välj en solid firma, som kan ge dig bra garantier. Puffer lanseras hemsida för Wesma, läs mer om det på DI. Det är en vettig takläggare i Stockholm.
Viktigt med rätt sorts tak
När du ska byta ditt tak så är det vanligt att man väljer samma som det som redan finns på taket. Men det kan vara bra att byta ibland. Det beror helt på. Diskutera alternativen med din takläggare. Kanske det även är idé att satsa på ett solcellspaket till ditt tak när du ändå håller på.
Efter takets typ är bestämd är det även bra att hitta rätt material eftersom olika takpannor eller takplåtar kan skilja sig rejält i pris, men också i kvalitet.

Tecken på du bör byta tak

Det finns en del gemensamma saker som man kan titta efter för att se om det är dags att byta ut taket. Här är några korta punkter att hålla utkik efter när du inspekterar takets skick:

• Det saknas takpannor eller att takpannorna är trasiga.
• Takets läkt är skadad, det syns exempelvis genom ojämnheter i taket.
• Undertakets färg är förändrad eller så ser du mögel på råspont eller vind.
• Om det finns grus i hängrännorna så kan det betyda att pannornas ytskikt sakteligen börjat att vittra sönder.
• Du ser torrsprickor i papptaket.

28 Jun 2019